Tshirt.se använder sig av cookies för många av sina funktioner. Genom att fortsätta på sidan godkänner du detta. - Läs mer - Jag godkänner

MÄRKNINGAR & CERTIFIKAT

Miljövänlig produktion och produkter som tar hänsyn till både natur och miljö blir en allt centralare del inom textilindustrin. Miljöcertifikaten blir ständigt fler och kraven för att få använda sig av dom strängare.

FÅ KOLL PÅ MILJÖCERTIFIKATEN

Flertalet av de varumärken vi arbetar med har oftast en eller flera miljömärkningar på sina t-shirts, väskor & kepsar. En del av dom kanske du känner igen sedan innan och andra är inte. Vi reder ut de olika miljömärkningarna och vad de innebär.

Bra Miljöval


För att uppnå certifieringen ställs krav både på fiberinnehållet och på processerna som följer. Textilierna ska genomgå många processteg på vägen till färdig produkt och många av dessa kan vara mycket miljöbelastande om de inte utförs på rätt sätt. Även om mindre miljöbelastande kemikalier har använts måste avloppsvattnet renas. Certifieringen Bra Miljöval säkerställer att kläder och textilier tillverkas på ett schysst sätt.

Salvage är certifierade med Bra miljöval.
Mera information finns på: naturskyddsforeningen.se


 

Fair Wear Foundation

Fair Wear Foundation arbetar med varumärken, fabriker, fackföreningar, icke-statliga organisationer och ibland regeringar för att verifiera och förbättra arbetsförhållandena i 11 produktionsländer i Asien, Europa och Afrika. FWF håller reda på de förbättringar som gjorts av de företag som det arbetar med. Genom att dela kompetens, social dialog och stärka arbetsförhållandena ökar FWF effektiviteten i företagens ansträngningar. FWF: s mer än 80 medlemsföretag representerar över 120 varumärken och är baserade i Europa. Medlemsprodukter säljs i över 20 000 butiker i mer än 80 länder runt om i världen. Förändring kräver en stor gemensam ansträngning.

Earth Positive och Salvage är bl.a anslutna till FWF.
Mera information finns på: fairwear.org


 

G.O.T.S

Global Organic Textile Standard (GOTS) är erkänd som världens ledande behandlingsstandard för textilier gjorda av organiska fibrer. Det definierar högkvalitativa miljökriterier längs hela organiska textilförsörjningskedjan och kräver också att sociala kriterier följs.
Endast textilprodukter som innehåller minst 70% organiska fibrer kan bli GOTS-certifierade. Alla kemiska ingångar som färgämnen och hjälpmedel som används måste uppfylla vissa miljömässiga och toxikologiska kriterier. Valet av tillbehör är också begränsat i enlighet med ekologiska aspekter. En funktionell avloppsreningsverk är obligatorisk för alla berörda våtbehandlingsenheter och alla processorer måste följa sociala kriterier.

Earth Positives produkter har GOTS certifiering.
Mera information finns på: global-standard.org


 

Oeko-Tex

Certifiering kan ske för produkter i alla olika steg i den textila kedjan från fibrer till färdiga slutprodukter samt tillbehör. Testerna utförs endast hos något av de välrenommerade textila forsknings- och testinstitut som är anslutna till Oeko-Tex® Association. Swerea är det enda institut i Sverige som har rätt att certifiera enligt Oeko-Tex® Standard 100. Exempel på parametrar som ingår i Oeko-Tex® Standard 100 är förbjudna azo-färgämnen, cancerogena och allergena färgämnen, ftalater, formaldehyd, pesticider, tungmetaller, vissa klororganiska och tennorganiska föreningar, biologiskt aktiva produkter och flamskyddsmedel.

Fruit of the Loom och Anvil har bl.a Oeko-Tex certifieringen.
Mera information finns på: swerea.se


 

Soil Association

Soil Association är Storbritanniens ledande certifieringsorganisation för ekologisk mat och jordbruk och det är deras certifikat av organiskt ursprung som garanterar att bl.a Earth Positives plagg produceras på ett så bra sätt som möjligt. Certifieringen definierar krav för att säkerställa produktionen av textilier, från skörd av råvarorna, genom miljömässigt och socialt ansvarsfull tillverkning upp till märkning för att ge en trovärdig försäkring till slutkonsumenten.

Earth Positives produkter har certifieringen i huvudsak för den brittiska marknaden.
Mera information finns på: soilassociation.org


 

The Carbon Trust

Carbon Trust är en oberoende partner till ledande organisationer runt om i världen och hjälper dem att dra nytta av en mer hållbar framtid genom bl.a koldioxidminskning. Fokus ligger på resurseffektiviseringsstrategier och kommersialisering av teknik med låga koldioxidutsläpp, vilket i sin tur påskyndar övergången till en mer hållbar ekonomi.

Earth Positives produkter är certifiering med Carbon Trust.
Mera information finns på: carbontrust.com