FILFORMAT

Vi kan ta emot tryckfiler i de flesta filformat, dock föredrar vi att filerna är i vektoriserad EPS i de fall trycken är i solida färger. Är filerna rasterbaserade i Adobe Photoshop® är det bra om upplösningen är på 300 dpi och 1:1 storlek.

Lägg inte ihop eventuella lager utan behåll dem separerade i filen och då som PSD fil. Vid rena foton och bilder kan det i vissa fall fungera i jpg format. Vill du trycka CMYK så behöver filen inte vara i olika lager utan då enklast som jpg eller tif.

Vid tyngre filer kan de skickas via Wetransfer


TYPSNITT

För att underlätta och undvika fel i filerna så spara alla typsnitt i filen som banor. Nedan ser du hur du gör det i Illustrator. Om inte du kan ändra till banor så kan du maila oss typsnittet men detta är inget vi rekomenderar.

PANTONE

Vid tryck på textila material är det svårt att få till exakt färgåtervinning eftersom många faktorer spelar in slutresultatet, som t.ex plaggfärg och utförande av tryck. Att ange dina tryckfärger i Pantone® är en bra riktlinje. I Adobe Illustrator® och Photoshop® sätter du enkelt färginfo, använd då färgbibliotek Pantone® Solid Coated och dekorfärger. Vissa specialfärger går även att addera som t.ex guld & silver. Via denna sida kan du enkelt få en överblick över de vanligaste Pantone-färgerna. Tänk dock på att färgerna endast ska ses om en fingervisning. Exakt kulör går inte att garantera på bildskärmar. För exakta kulörer kan man istället köpa en Pantone® färgkarta.


SKISSER

Om du inte skapat en skiss på hur du vill att trycken skall placeras kan du ladda ned denna PDF och bifoga din order. När vi kontrollerat din order och filer får du tillbaka ett korrektur för att stämma av så vi fått allt rätt.

TRYCKSTORLEK

Vi kan trycka maximalt 38 x 50 cm, i stort sett hela fronten/ryggen på ett plagg. På tygkassar är maxmåttet 26 x 28 cm. Tryck nära sömmar etc kan bli svåra att få till bra . Vissa plagg utan sidosöm kan tryckas i midjan runt plagget.

VINTAGE

Vi erbjuder flera olika sätt för att få till en sliten känsla och utseende på ett print. För att få den bästa lösningen trycker man dessutom på en enzymtvättat plagg, t.ex någon av dessa Du kan få en sliten look på alla olika loggor/tryck, här nedan finns en del av olika filter vi kan addera till ditt print

PLASTISOL

Plastisol är den vanligaste sorten av tryckfärger som används till klassiskt screentryck, och kan tryckas på både ljusa och mörka plagg. De plastisolfärger vi använder är helt fria från bly och ftalater. Mera information om färgen hittar du här

VATTENBAS

För att få ett print som sjunker in i plagget och får en mjuk känsla trycker vi med vattenbaserad färg. Bäst känsla och resultat uppnås vid tryck på ljusa plagg, och används t.ex för att trycka handdukar.

DISCHARGE

För att få ett mjukare tryck på mörka plagg kan man trycka med discharge färg. Denna tryckfärg är även vattenbaserad, skillnaden mot vanlig vattenbaserad tryckfärg är att man i dischargefärgen tillsätter ett pulver för att uppnå en kemisk reaktion vid värmning av plagget i ugnen. Nackdelen med dischargefärgen är att plagget måste vara infärgad på ett visst sätt för att den kemiska reaktionen ska fungera, vilket inte alla plagg är. Vi rekommenderar att ett plagg som är tryckt med discharge alltid tvättas innan du sätter på dig plagget.

CMYK FOTOTRYCK

Ett CMYK tryck kan kortfattat jämföras med tekniken som används för att trycka ett foto på papper, då man använder Cyan, Magenta, Gult och Svart. Ett CMYK tryck består av små rastrerpunkter och passar endast på ljusa plagg då tryckfärgernas opacitet gör så att färgerna blandas genom rastret till mängder av nyanser.

3D PRINT

Med 3D-print eller Puff-tryck som det i vissa fall kallas får man en tryck som sticker ut från mängder i dubbel bemärkelse - trycket får en 3D känsla och får en upphöjning på ungefär två till tre millimeter ifrån plagget och går endast att göra i 1-färgstryck. Denna teknik gör sig bäst med mindre detaljerade motiv.

TRANSFERTRYCK

En teknik som de senaste åren ersatt det traditionella screentrycket på vissa produkter, framför allt vid mindre kvantiteter pga enkelheten. Tekniken bygger på att loggan/motivet screentryckes spelgelvänt på ett transparent polyesterark repeterat, och därefter adderas ett pulverlim på trycket. Transfertrycket värms sedan på plagget med en värmepress.

DTG

Digitaltryck, eller s.k DTG är ett relativt nytt sätt att trycka plagg med. Tekniken bygger på en skrivare som printar alla färgerna och lämpar sig vid order som är komplexa i antal tryckfärger samt relativt små kvantiteter. Denna teknik går endast att göra på Label Free produkterna och vanligtvis har en lev.tid på 2-4 veckor.


NACKTRYCK

Ett enkelt och effektivt sätt att profilera ditt plagg är genom att trycka inuti nacken på plaggen. Detta kan göras på vissa utvalda plagg vi säljer, se vilka produkter som gäller härNACKETIKETT

Vävda etiketter går att få isydda, dels kan man byta ut befintliga eller sy dit i de plaggen som finns utan nacketikett. Kontakta kundtjänst för mera information


HANGTAG

Pappersetikett eller s.k hangtag förhöjer känslan på plagget, går att få i olika format och utförande. Minimum 500 st krävs. Kontakta kundtjänst för mera info.


VÄVD ETIKETT

En vävd etikett kan användas på många olika sätt och olika produkter. Etiketterna ger en lyxig känsla som är perfekt att användas på t ex mössor, jackor, ryggsäckar & pikétröjor. Man kan antingen sy fast etiketterna eller värma fast på plagget.


PACK I PÅSE

Ett relativt enkelt sätt att paketera en produkt. Perfekt lösning för er som har webshopsförsäljning och önskar en smidig hantering vid t.ex lagerhållning med utleverans efterhand till slutkund.


SPECIALPACK

Här är det endast fantasin som sätter gränser, och kanske i vissa fall budgeten. Vi kan ta fram helt kundunika lösningar i olika material, tveka inte att kolla med oss om du har några idéer på förpackning. Kontakta kundtjänst om du har någon idé du skulle vilja kolla på.


KVALITÈER

100% Bomull
Kläder med 100% bomull är våra favoriter att jobba med. Plagg med enbart bomull ger allt som oftast bäst resultat på trycken. Det kan skilja en del mellan bomullskvalitéerna på olika märken och producenter. I regel är det så att ju högre kvalité du vill ha ju högre är oftast produktpriset.

50/50
50% Bomull & 50% Polyester, eller liknande blandningar, hittar man oftas i t.ex hoods, ziphoods och sweats. För att trycka på plagg med polyester i krävs en "blockerare" i färgen som gör att plaggfärgen inte blöder och vandrar upp i ett tryck. Blöder plaggfärgen upp i trycket kan man uppleva att t.ex vit tryckfärg upplevs något rosa på en röd sweat.

Tri-Blend
Tri-Blend är ofta 50% Polyester, 25% Bomull & 25% Viskos eller liknande. Denna blandningen gör tshirten väldigt mjuk och skön. Perfekt tröja för Crossfiten och snyggt om man adderar ett något trashat vintageprint på.

Övrigt
Det finns många andra tyger och blandningar såklart. Viskos, modal, spandex m.m.. Vi har rätt bra koll på de flesta tyger och vi provtrycker alltid på material som vi är osäkra på hur de beter sig. Kontakta oss gärna av dig om du har några frågor om ett material du är osäker på.

SPECIALPRODUKTION

Specialproduktion av t-shirt är något våra kunder ständigt efterfrågar. Vi har utvecklat ett nära samarbete med en textilfabrik i Libanon som vi samarbetat med i över 15 år. Där tillverkar vi våra egna t-shirtmodeller som b.la. Plain-T, Fashion-T och Raw-T. För att kunna göra en helt egen modell på t-shirten krävs minst 1000 st i produktion, och att samma kvalitéer som Plain-T eller vintage varianterna används. Ledtiderna varierar från 4-8 veckor beroende på komplexitet samt hur beläggning i produktionen ser ut för tillfället. Kontakta gärna Niclas för mera information.


TVÄTTRÅD

– Tvätta helst inte kläder med tryck över 40°C.
– Vänd ut och in på kläderna innan du tvättar dom.
– Använd inte blekmedel.
– Stäng alla dragkedjor innan du tvättar plagget i tvättmaskinen.
– Använd inte strykjärn direkt på själva trycket. Vräng plagget och stryk på insidan istället.

Läs mera om hur du tvättar klimatsmart här


MILJÖPOLICY

- Vi ska med vår verksamhet inom tryck på textila produkter ständigt förbättra oss så att vår miljöpåverkan blir så liten som möjligt.
- Vi ska söka efter tryckfärger och dess kringprodukter som är bättre ur miljö- och tryckteknisk synpunkt än de vi använder i dagsläget.
- Vi ska sortera vårt avfall så att den negativa påverkan på miljön blir så liten som möjligt.
- Vi ska följa de lagar som vi berörs av.
- Vår miljöpolicy ska utgöra grunden för att fastställa och följa upp övergripande och detaljerade miljömål.


EKO/CERTIFIERAT


Fair Wear Foundation

Fair Wear Foundation arbetar med varumärken, fabriker, fackföreningar, icke-statliga organisationer och ibland regeringar för att verifiera och förbättra arbetsförhållandena i 11 produktionsländer i Asien, Europa och Afrika. FWF håller reda på de förbättringar som gjorts av de företag som det arbetar med. Genom att dela kompetens, social dialog och stärka arbetsförhållandena ökar FWF effektiviteten i företagens ansträngningar. FWF: s mer än 80 medlemsföretag representerar över 120 varumärken och är baserade i Europa. Medlemsprodukter säljs i över 20 000 butiker i mer än 80 länder runt om i världen. Förändring kräver en stor gemensam ansträngning.

Earth Positive och Salvage är bl.a anslutna till FWF.
Mera information finns på: fairwear.org

G.O.T.S

Global Organic Textile Standard (GOTS) är erkänd som världens ledande behandlingsstandard för textilier gjorda av organiska fibrer. Det definierar högkvalitativa miljökriterier längs hela organiska textilförsörjningskedjan och kräver också att sociala kriterier följs. Endast textilprodukter som innehåller minst 70% organiska fibrer kan bli GOTS-certifierade. Alla kemiska ingångar som färgämnen och hjälpmedel som används måste uppfylla vissa miljömässiga och toxikologiska kriterier. Valet av tillbehör är också begränsat i enlighet med ekologiska aspekter. En funktionell avloppsreningsverk är obligatorisk för alla berörda våtbehandlingsenheter och alla processorer måste följa sociala kriterier.

Earth Positives produkter har GOTS certifiering.
Mera information finns på: global-standard.org

Oeko-Tex

Certifiering kan ske för produkter i alla olika steg i den textila kedjan från fibrer till färdiga slutprodukter samt tillbehör. Testerna utförs endast hos något av de välrenommerade textila forsknings- och testinstitut som är anslutna till Oeko-Tex® Association. Swerea är det enda institut i Sverige som har rätt att certifiera enligt Oeko-Tex® Standard 100. Exempel på parametrar som ingår i Oeko-Tex® Standard 100 är förbjudna azo-färgämnen, cancerogena och allergena färgämnen, ftalater, formaldehyd, pesticider, tungmetaller, vissa klororganiska och tennorganiska föreningar, biologiskt aktiva produkter och flamskyddsmedel.

Fruit of the Loom och Anvil har bl.a Oeko-Tex certifieringen.
Mera information finns på: swerea.se


Soil

Soil Association är Storbritanniens ledande certifieringsorganisation för ekologisk mat och jordbruk och det är deras certifikat av organiskt ursprung som garanterar att bl.a Earth Positives plagg produceras på ett så bra sätt som möjligt. Certifieringen definierar krav för att säkerställa produktionen av textilier, från skörd av råvarorna, genom miljömässigt och socialt ansvarsfull tillverkning upp till märkning för att ge en trovärdig försäkring till slutkonsumenten.

Earth Positives produkter har certifieringen i huvudsak för den brittiska marknaden.
Mera information finns på: soilassociation.org


The Carbon Trust

Carbon Trust är en oberoende partner till ledande organisationer runt om i världen och hjälper dem att dra nytta av en mer hållbar framtid genom bl.a koldioxidminskning. Fokus ligger på resurseffektiviseringsstrategier och kommersialisering av teknik med låga koldioxidutsläpp, vilket i sin tur påskyndar övergången till en mer hållbar ekonomi.

Earth Positives produkter är certifiering med Carbon Trust.
Mera information finns på: carbontrust.com


Bra miljöval

För att uppnå certifieringen ställs krav både på fiberinnehållet och på processerna som följer. Textilierna ska genomgå många processteg på vägen till färdig produkt och många av dessa kan vara mycket miljöbelastande om de inte utförs på rätt sätt. Även om mindre miljöbelastande kemikalier har använts måste avloppsvattnet renas. Certifieringen Bra Miljöval säkerställer att kläder och textilier tillverkas på ett schysst sätt.

Salvage är certifierade med Bra miljöval.
Mera information finns på: naturskyddsforeningen.se

MILJÖTÄNK

Vi jobbar aktivt med att hela tiden försöka finna bättre lösningar för att göra så litet avtryck som möjligt. Några punkter vi jobbar kontinuerligt med är:

- Vi sorterar allt vårt avfall. Vi återanvänder de flesta wellpappskartonger och skickar i samma kartong som vi fått inleveransen i. Vi är anslutna till Repa. Repa är vår lösning på producentansvar för förpackningar av plast, papper, och wellpapp.

- För import av våra egna lagerhållna plagg har vi som mål att i allra största mån använda båt/container för att minska påverkan på miljön. Mindre kvantiteter tar vi hem med flyg/lastbil. Kläder som vi inte importerar själva beställer vi från grossister med inleveranser till oss en gång per vecka.

- Överproduktion samt feltryckta plagg återanvändes via vår partner Stiftelsen Vitryssland som hämtar upp produkter hos oss för vidare transport till Vitryssland.

- Vi är inte miljöcertifierade men jobbar internt utefter samma riktlinjer.

- Tryckfärgerna vi använder är fria från ftalater och bly. Mera information om färgen hittar du här

- All rengörning av schabloner efter tryckning görs med vattenbaserade rengörningsmedel. Processen är helt maskinell i slutna kammare för att så stor del som möjligt av rengörningsmedlet ska kunna återanvändas.


SPONSRING

Vi får ofta frågor om vi kan sponsra med xx antal plagg till många lokala initiativ. Projekten har alla en god tanke i grunden men vi kan tyvärr oftast inte vara med och sponsra då det är så många förfrågningar som kommer in till oss. Vi har valt att själva söka upp partners och aktiviteter där vi ser att vi kan bidraga med våra produkter och tjänster.

För större riksomfattande arrangemang/sponsring så kontakta Niclas med detaljerad presentation om dina tankar/projekt.


VÄLGÖRENHET

Vi är ett företag som tar ett stort socialt ansvar. Vi vill något mer än bara trycka t-shirt och tjäna pengar. Vi tror att alla kan göra något gott för andra och därför är vi ofta delaktiga i olika välgörenhetsprojekt där vi kan följa utvecklingen och se vad vår insats kan göra.


VI har genom åren bidragit med tryckta t-shirts till bl.a Musikhjälpen.

UF FÖRETAG

Nästan dagligen får vi förfrågan från elever som ska starta UF företag och som på något sätt vill ta fram plagg med tryck. Många frågar oss om sponsring och vi har som policy att inte sponsra med plagg eller tjänster direkt, utan istället ger lägre pris och delspons med 25% rabatt på våra plagg- & tryckpriser.


FAQ

Går det att beställa andra plagg/märken som inte finns på hemsidan?
Ja, utbudet på hemsidan är utvalda produkter. Vi kan erbjuda de flesta märken och modeller inom profilering. Om det är något specifikt plagg du är ute efter så kontakta oss gärna så ska vi försöka hjälpa dig.


Kvantitet eller kvalitét?
Oftast är det bättre att köpa ett plagg med riktigt hög kvalité och då något färre än kanske ett plagg med lägre kvalité fast fler plagg. Tänk till vad plagget ska stå för, vi hjälper gärna till för att du ska få en så bra lösning som möjligt. Tryckmässigt så bygger prissättning på att priser går ner ju flera plagg man beställer i kombination med hur många tryckfärger det är i ditt tryck. Här är det en balansgång, ibland kan ett print bli minst lika bra i enfärgstryck som flerfärgs, rådfråga oss gärna så kan vi ge dig lite olika förslag på varianter.


Hur mycket kostar frakten?
Frakten beror på antalet plagg som skickas, generellt sett så kostar en låda ca 150-250:-/kolli.


Hur levereras mina produkter?
Vi levererar våra varor med Postnord om inget annat överenskommits. Beställer man som privatperson får hämta ut sina paket på närmsta utlämningställe och avisering kommer via sms. Det tar mellan 1-4 vardagar från att vi skickat paket till att det kommer fram beroende på vart man bor i Sverige.


Jag ska trycka själv, kan jag köpa otryckta plagg?
Visst, alla produkter vi erbjuder kan du köpa otryckta.


Kan jag beställa hem prover?
Vi skickar gärna prover till dig. Maila de artiklar du vill se. Tillsammans med proverna skickas en faktura. Om du vill behålla proverna betalar du in fakturan inom 10 dagar. Vill du däremot inte behålla proverna, skickar du tillbaka dem.


Kan jag få hjälp med min design?
Ja, du kan få hjälp med din design. Om du har några idéer kan vår designer hjälpa dig att förverkliga dem. Vi debiterar 500kr/påbörjad halvtimma.


Kan ni trycka fotografier?
Ja, det kan vi! Du hittar lite mera info om det här


Kan ni trycka på mina egna plagg?
Ja, vi kan säkert hjälpa dig med tryckning på dina plagg, men kolla gärna med oss innan så att det funkar. Tänk även på att vi inte tar ansvar om det uppstår problem med dina plagg vid t.ex värmning i ugnen, då det kan framkomma fläckar som inte syns innan plagget värms. Vid orderläggning/orderförfrågan är det bra om ni berättar vilka/vilket material produkterna innehåller t ex en produkt som innehåller över 50% polyester har stor påverkan på hur trycket kommer att se ut.


Vad har ni för leveranstid?
Vi strävar alltid efter att hålla så korta leveranstider som möjligt. Vanligtvis tar det 1-2 veckor att få fram en order. Har du en specifik deadline så löser vi nästan alltid det. När du lagt en order så får du tillbaka en orderbekräftelse på mailen med planerad leveransvecka. Tänk också på att det kan ta 1-4 arbetsdagar för att frakta din order.


Är det säkert att handla hos er?
Självklart! Vi är ett tryckeri som har funnits sedan 1961 och vi har väldigt nöjda kunder. Kundens önskemål och förväntningar vill vi tillgodose och förhoppningsvis överträffa. Vår hemsida är inte en traditionell webshop utan här lägger du din beställning som sedan skickas vidare till oss och sedan tar vi alltid kontakt med er innan vi slutför eran order.